3-stage-sampler i Stillehavet

Kon-Tiki 2 ekspedisjonen har vært på havet i en drøy uke. Flåten Tupac Yupanqui har tatt i bruk et nytt, eksperimentelt instrument for måling av plast i veldig små størrelser, en såkalt "three-stage-sampler". Ved hjelp av solstrøm og dyktighet er det første settet med 3-stage data fra Stillehavet arkivert.

Forskningssjef Cecilie Mauritzen blogger fra ekspedisjonen hos forskning.no.

Her beskriver Mauritzen hverdagen på - og forskningen under - ekspedisjonen, med stor innlevelse direkte fra det sørlige Stillehavet.

blogg3.jpg
Forskingssjef Cecilie Mauritzen på Kon-Tiki 2 blogger med høy frekvens fra ferden. (Foto: Kon-Tiki 2)

NIVA fasiliterer Mauritzens blogg, og bringer her bloggposten fra mandag 16. november, dagen der 3-stage-sampleren ble først tatt i bruk.

"Søndag var en stor forskningsdag på broderskipet Tupac! Og siden det er de, og ikke vi på Rahiti Tane som har muligheter til å overføre store datamengder ala bilder og videosnutter, er jeg sikker på at denne saken er publisert forlengst! (vi er VELDIG misunnelig på alt det kule outreach-utstyret de har på Tupac...)

blogg7.jpg
(Foto: Kon-Tiki 2)

Men: det de faktisk tok ibruk var et nytt, eksperimentelt instrument for måling av plast i veldig små størrelser. 3-stage-sampler, som instrumentet så romantisk er kalt, er utviklet av Bert van Bavel på NIVA med europeiske kolleger og tidligere kun brukt i Østersjøen.

blogg7-3.jpg
(Foto: Kon-Tiki 2)

Vi var veldig spent på hvordan dette ville funke på en bitteliten flåte og med bare solstrøm, men Håkon Wium Lie og resten av crewet på Tupac, og ikke minst solstrømmen, fikset biffen. Gratulerer Tupac!

blogg7-1.jpg
(Foto: Kon-Tiki 2)

Dermed er det første settet med 3-stags data fra Stillehavet arkivert. Og det før vi har nådd noe synlig plastikk i det hele tatt. Stillehavet er sålangt klart og blått. Og ruskete".

>> Les mer om ekspedisjonen

>> Besøk ekspedisjonens hjemmeside

Sist oppdatert 16.11.2015