Møt NIVA på Forskningstorget

Kråkeboller beiter ned tareskogen. Forskernes råd: Spis den!

Sted: Universitetsplassen, Karl Johans gate, Oslo
Når: 18.09.2015 - 19.09.2015 ,09:00 - 17:00

Fredag 18. september og lørdag 19. september 2015 forvandles Universitetsplassen i Oslo til et sydende torg av spennende forskningsaktiviteter for barn og voksne i alle aldre.  

Forskningstorget i Oslo er det største enkeltarrangementet under Forskningsdagene – en forskningsfestival som finner sted over hele landet i slutten av september hvert år. Det er ingen påmelding til Forskningstorget og deltakelse er gratis. Arrangementet passer for barn og unge i skolealder og nysgjerrige voksne.

NIVAs bod under arrangementet er en del av CIENS-teltet.

Kråkeboller og tareskog

I 45 år har store deler av tareskogene langs kysten av Midt- og Nord-Norge blitt beitet ned av 80 milliarder kråkeboller. Spiser vi kråkebollene kan vi få tareskogen tilbake.

kraakebolle_janne_kim_gitmark.jpg
(Foto: Janne Kim Gitmark, NIVA)

Norskekysten har blitt forvandlet fra en frodig skog til en fattig ørken. Kråkeboller står tett i tett og lite annet liv er å se. Det er flere arter kråkeboller, men det er den grønne Drøbakbolla som beiter ned tareskogen. Denne arten er ettertraktet, og rogna vil sushirestauranter i Japan og Europa gjerne servere sine gjester.

Tareskogene er ikke bare næring og leveområde for fisk og andre dyr, tare er en ressurs som høstes, og sukkertare kan kanskje bli dyrefôr, bioenergi eller andre produkter innen farmasi og helse.

Se, lær og ta på både kråkeboller og tareskog – en ny delikatesse, en ny næring og et nytt håp om frodig tareskog.

>> Les mer om NIVAs bod her

Sist oppdatert 21.09.2015