NIVA-forsker nominert til litteraturpris

Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne deles ut for første gang i år. Markus Lindholm, som til daglig arbeider som forsker ved NIVA, er nominert for sin bok "Evolusjon. Naturens kulturhistorie".

- Bøker har et enormt informasjonspotensial, gitt en leser, og en leser har et enormt fortolkningspotensial, gitt bøker, sier Markus Lindholm.

evolusjon_naturens-kulturhistore.jpg
 

Boken "Evolusjon. Naturens kulturhistorie" kom ut på Spartacus forlag i 2012 og er hans andre bok.

Fokus på forskningsformidling
- Markus er en flott formidler, som er mye i media for sitt engasjement rundt sitt fagområde og i forbindelse med NIVA-arbeid. Boken er et fint bidrag i en viktig debatt, sier NIVAs administrerende direktør, Greta Bentzen.

Lindholm ser formidling som en naturlig del av arbeidet som forsker.

- Å jobbe for NIVA går ut på å skape forbindelser mellom forskning og forvaltning. Å kommunisere kunnskap til offentligheten ser jeg som en del av dette. Våre forskningsresultater hører til i det offentlige rom, fastslår den nominerte forfatteren.

Sakprosabok for voksne
Det er Norsk kritikerlag som står bak nominasjonen og prisen. Juryen for sakprosebok for voksne har bestått av Guri Hjeltnes, Sindre Hovdenakk og Frode Helmich Pedersen.

De nominerte er:

  • Aage Storm Borchgrevink for "En norsk tragedie". Anders Behring Breivik og veiene til Utøya, Gyldendal
  • Astrid Sverresdotter Dypvik for "Det var DDR". Forteljingar om eit nedlagt land, Samlaget
  • Markus Lindholm for "Evolusjon. Naturens kulturhistorie", Spartacus
  • Tore Skeie for "Jomfruen fra Norge", Spartacus

Slik presenterer Norsk kritikerlag Lindholms bok Evolusjon:
"Lindholms bok representerer en tankevekkende utfordring til enhver form for sneversynt biologisme. Ved å fokusere på subjektet, ikke bare når det gjelder mennesket, men alle naturens organismer, viser Lindholm at individene ikke er viljeløst utlevert evolusjonens krefter, men tvert imot selv er med på å utvikle seg gjennom læring og aktiv fortolkning av omverdenen. Markus Lindholm presenterer et syn på naturen som gir rom for det Immanuel Kant kalte spontanitet, det vil si et kreativt mulighetsrom hinsides årsak og virkning. Dermed tar denne boken et sjeldent og viktig steg i retning av en mer humanistisk naturvitenskap."

 

 


 

Sist oppdatert 17.09.2015