Strandryddedagen 2016

Strandryddedagen er en årlig, landsomfattende miljøbegivenhet der Norges strender ryddes fri fra plast og søppel.

Sted: Norge rundt
Når: 07.05.2016 ,09:00 - 17:00

Rydd en strand!

Strandryddedagen er et internasjonalt miljøarrangement, i Norge i regi av Hold Norge rent. Målet er å rydde den norske kysten for søppel, skaffe en oversikt over hva det marine søppelet består i, og å bidra til økt dokumentasjon av marin forsøpling. Hold Norge rent engasjerer så mange som mulig i kampen mot marin forsøpling, samt opplyse folk og spre kunnskapen vi har om dette alvorlige miljøproblemet.

NIVA har flere forskere tilknyttet prosjekter om marin forsøpling. Eva Ramirez-Llodra har deltatt i et prosjekt med mye internasjonal oppmerksomhet. Studien er publisert i et internasjonalt tidsskrift og viser hvordan havbunnen forsøples. Fra Stillehavet til Atlanterhavet, 2000 km fra land, fant forskerne flasker, plastposer, fiskenett og andre typer søppel fra våre husholdninger. Studien har involvert 15 organisasjoner fra hele Europa, og har vært ledet av Universitetet på Azorene.

>> Les mer om denne studien her

Mikroplast

Det aller meste av søppelet på strender og i avsetninger på havbunnen er plast, og dette ser også ut til å være et oppsamlingssted for mikroplast.

Stipendiat Inger Lise Nerland ved NIVA har mikroplast som forskningsfelt og har funnet at 9 av 10 havhester har plast i magen.

>> Les mer om Nerlands forskning hos forskning.no

NIVA vil også i år bidra til dagen med strandrydding. Les mer om tidligere ryddeaksjoner her.

Sist oppdatert 09.05.2016