Tettpakket NIVA-program under Forskningsdagene

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet for barn og unge på nye og spennende måter. Årets tema er hav og vann, og NIVA har ekstra mye på programmet i år.

Sted: Hele landet, NIVA inviterer i Oslo og Grimstad
Når: 18.09.2013 - 29.09.2013


Forskningsdagene arrangeres landet rundt, fra 18. til 29. september (se kart). NIVA inviterer til aktiviteter i Oslo og Grimstad. Arrangementene er gratis og åpne for alle. Velkommen!


forskningsdagene.jpg

NIVA-programmet

OSLO


Skader tannkremen din livet i havet? - Vår hovedstand i CIENS-teltet
I sjøkanten og langs strendene kan du finne store og små gjenstander av plast, som kan ha kommet drivende med havstrømmene. Tau, fiskegarn, tomflasker og mye mer. Kanskje enda verre er all plasten du ikke ser – bittesmå biter av plast som svever rundt i havet. Vet du at tannpasta og hudkremer også kan inneholde store mengder små plastpartikler, som skal hjelpe til med å rense huden eller tennene våre?

Mange smådyr i havet lever av å filtrere små alger og dyr som kalles plankton. Plankton kan dessverre også få i seg disse plastpartiklene. Forskere i NIVA prøver å finne ut om de minste plastpartiklene kan skade livet i havet.

Kom og prøv vår plasttidsmaskin, se mikroplastpartiklene i mikroskop eller prøv deg som fisk på matjakt i et hav fullt av plast.

Hvor: CIENS-teltet, Universitetsplassen nær Nasjonalteateret i Oslo Sentrum
Når:  En del av Forskningstorget. Fredag 20. september, 09:00 til 16:00. Lørdag 21. september, 10:00 til 17:00.


Lar du deg smøre? - NIVA-forskere i Forskningsrådets telt
Vi smører skiene, kroppene og båtene våre med forskjellige kjemikalier. Stoffene fra båtmalingen kan skade fisk og annet liv i havet. Stoffene fra skismøring og solkrem kan være giftige for dyr, både på land og i vann.

Lær hvordan stoffer fra skismøring, solkrem og andre typer produkter ender opp i havet, i fisken og kanskje i deg! Og ikke minst: Lær hvordan du kan hjelpe livet i vann ved å smøre med de rette stoffene, på den rette måten.

Hvor: Forskningsrådet telt, Universitetsplassen nær Nasjonalteateret i Oslo Sentrum
Når: En del av Forskningstorget. Fredag 20. september, 09:00 til 16:00. Lørdag 21. september, 10:00 til 17:00.


Oslofjorden for alle – biologisk mangfold må sikres
For noen år siden var Oslofjorden sterkt forurenset, fordi søl og søppel fra fabrikker og mennesker endte opp i vannet. Fisken, plantene og det andre livet i sjøen hadde det ikke bra, men takket være mer effektive renseanlegg, finner vi nå stadig flere arter av fisk, sjødyr og planter som trives helt inn til havna i Oslo. Alt er likevel ikke helt som det bør være.

NIVA-forskere viser fram mangfoldet i Oslofjorden ved hjelp av et stort akvarium. Se med egne øyne hva som hva som rører seg under vannoverflaten i Drøbaksundet eller rett utenfor Opera-trappa!

Hvor: Forskningsrådet telt, Universitetsplassen nær Nasjonalteateret i Oslo Sentrum
Når: En del av Forskningstorget. Fredag 20. september, 09:00 til 16:00. Lørdag 21. september, 10:00 til 17:00.
GRIMSTAD


Havet og deg
Kom og lær hvordan du kan bruke tang og tare i de lekreste retter. Se hvilke små sjødyr som lever på havbunnen utenfor Grimstad, og gjett på hvor mye salt det er i en liter Grimstad-sjøvann. I tillegg måler NIVA pH-verdien på kaffen, brusen eller skillingsbollen din!

Hvor: Grimstad Sentrum
Når: Lørdag 21. september, 11:00 - 15:00.


Vannforskning fra fjell til fjord - på Sørlandet
NIVA Region Sør i Grimstad inviterer til seminar i forbindelse med Forskningsdagene. Kan man få både mer laks og mer vannkraft? Hvordan endrer kystsonen på Sørlandet seg? Og hva gjør ny E18 med Kaldvellfjorden? Alt dette og mer står på plakaten.

Se hele programmet for seminaret

Hvor: Sørlandets teknologipark, Grimstad
Når: Onsdag 25. september, 10:00 – 14:30.
KRISTIANSAND


Kvinneforsker-maraton
Kvinnelige forskere holder korte foredrag om et bredt spekter av interessante temaer. NIVA-forsker Hilde Trannum forteller om hvordan økosystemet i Skagerrak er i endring. Arrangementet er lagt opp slik at man kan komme og gå gjennom dagen, og se hvilke foredrag man vil.

Hvor: Domkirkens menighetshus, Kristiansand
Når: Lørdag 21. september, 10:00 - 17:30Sist oppdatert 17.09.2015