Til hovedinnhold
English
Banner med vannforskere som gjør ulike aktiviteter
Arrangementer

Artsjakt i Alnaelva

NB: Artsjakten er dessverre avlyst på grunn av regnvær og høy vannføring i Alnaelva.

Vil du finne ut mer om hva som gjemmer seg under vannoverflaten i Alnaelva? Ønsker du å lære om hvordan du kan bidra til overvåking av tilstanden til Alnaelva? Da må du bli med på Artsjakten i Alnaelva!

Vi anbefaler arrangementet for alle mellom 14 og 100 år. Barn må være i følge med foresatte.

Arrangementstart
Arrangementslutt
Sted
Møt opp i Svartdalsparken ved Alnaelva
Arrangør
NIVA

Bli med forskere fra NIVA på jakt etter så mange arter en kan finne på to timer. Bymiljøetaten, Birdlife Norge vil også være tilstede i tillegg til andre lokale foreninger. 

Husk å registrere deg på arrangementet!

Vi er avhengig av godt vær for å gjennomføre artsjakten og dersom det blir endringer i arrangementet vil vi holde deg oppdatert via e-post. Vi trenger også en oversikt over hvor mange som vil delta for å gjennomføre en vellykket artsjakt. 

Du vil lære om:

  • Planter og dyr som finnes under vannoverflaten
  • Hvordan vi bruker arter til å vurdere tilstanden til elva
  • Hvordan vi kan restaurere elver for å beskytte naturen og redusere flomrisiko
  • Hvordan rapportere dine observasjoner av arter i naturen ved hjelp av Artsobservasjoner

Slik sjekker du resultatene av artsjakten!

Observasjonene vi gjør på de to timene samles og  rapporteres inn i artsobservasjoner. For å se resultatene av artsjakten kan dere gå på Artskartet til Artsdatabanken.

Her bruker vi søkefunksjonen «avansert søk» hvor en valgmulighet er å søke opp et prosjekt. Skriv inn prosjektnavn: «Artsjakt i Alnaelva 2024» i boksen for «søk prosjekt» så skal dere finne resultatene av artsjakten.


PS! Det kan ta noen dager før funnene blir rapportert om vi trenger lupe/mikroskop for å videre bestemme noen av artene.

Mann med håv

Hvorfor drive med artsjakt?

Artsjakt er å finne, identifisere og rapportere arter som du har observert. Det er en veldig fin måte å lære mer om naturmangfoldet vårt og bidra til å skape bedre kunnskap om artene og økosystemene de lever i. Observasjonene som rapporteres i Artsobservasjoner blir brukt som kunnskap av forvaltningen og til forskning. Artsjakt hjelper rett og slett til å etablere mer kunnskap slik vi bedre kan ta vare på naturen. 

Bli en artsjeger

Om du ønsker å fortsette med artsjakt på egenhånd eller delta på andre artsjakter anbefaler vi at du lager deg en bruker i Artsobservasjoner. Da kan du rapportere inn dine funn når enn du ønsker selv. Som hjelp til å identifisere ulike arter anbefaler vi å laste ned appene «Artsorakel» og «Seek by iNaturalist». Det finnes og ulike «ekspert grupper» på sosiale medier som kan hjelpe til med artsbestemmelser og kan være nyttige å bruke om du lurer på noe.

Det som er viktig å få med seg i rapporteringa er:

  • Hvilken art har du observert?
  • Hvor gjorde du funnet?
  • Når fant du arten?
  • Hvem fant arten, eventuelt skrive inn om det var med en medobservatør?
  • Har du annen informasjon om funnet, f.eks. alder, informasjon om habitatet rundt, bunnsubstrat, vannhastighet o.l. kan være interessant informasjon å dokumentere.

 

Nyttige lenker i jakten på arter:

 

Våre samarbeidspartnere under artsjakten

Sist oppdatert