NIVA på Arendalsuka

Årets Arendalsuke går av stabelen 13. til 18. august. NIVA er medarrangør av tre arrangementer i midten av uken, og medvirker til flere andre arrangementer.

Sted: Arendal
Når: 13.08.2018 - 18.08.2018,

vega seilskute
NIVA er medarrangør av tre arrangementer i årets Arendalsuke, blant annet ombord i den flotte seilskuten S/S Vega. (Foto: S/S Vega)

Onsdag 15. august: 15:00–16:00 på S/S Vega: "How many persistent pollutants do we have in our blood?" Safe Planet Body Burden Campaign 2018.

NIVA vil i samarbeid med REV/Nina Jensen fortelle om kroppens opptak av miljøgifter og «Body Burden»-prosjektet.

Forskningssjef Bert van Bavel i NIVA har sammen med Stine L. Hattestad Bratsberg, på frivillig basis, jobbet for FN/UNEP og Safle Planet i en årrekke. Safe Planet er et prosjekt som skal sette søkelys på bruk av skadelige kjemikalier og hvordan disse ender opp i kroppen vår. I dette arrangementet vil resultater diskuteres og tiltak adresseres.

Stine har målt hvilke kjemikalier hun har i kroppen. Det samme har Erik Solheim gjort, og nå har Nina Jensen også gjort det på seg selv og sin sønn. Sammen har de utfordret klima- og miljøvernministeren til å gjøre det samme.

Erik Solheim deltar også på dette arrangementet. 

Tre konvensjoner står bak avfall- og kjemikalieutfordringene: Stockholm, Rotterdam og Basel. Leder for alle tre konvensjonene, Rolph Payet, kommer til Arendal.

Medvirkende fra NIVA: Greta BentzenBert van Bavel

Onsdag 15. august: 20:00–22:00 på S/S Vega: Havhub

Hold Norge Rent, Avfall Norge og NIVA ønsker å samle alle haventusiaster på Arendalsuka til Havhub ombord i S/S Vega. Huben har enn så lenge fått navnet #14, som da sikter til bærekraftsmål nummer 14 – livet under vann. Kravet til dem som ønsker å være tilknyttet #14, er at de kan stille seg bak og jobbe opp mot bærekraftsmål 14.

Havhuben skal bli en idéinkubator og en slags tenketank for nye ideer for et bærekraftig havrom. Målet er nye ideer, nye innovasjoner, men kanskje viktigst, å skape et bedre samarbeid på tvers av siloer og sektorer som jobber innenfor hav (med plastforsøplingstemaet som en slags inngangsport).

Lanseringen under Arendalsuka er den første invitasjonen inn i dette nettverket.

Medvirkende fra NIVA:  David Pettersen Eidsvoll, Bert van Bavel, Greta Bentzen

Torsdag 16. august: 19:00–22:00 på Le Monde: Bærekraftig vekst i de blå skogene

Norsk nettverk for blå skog (NBFN, bestående av NIVA, HI og GRID-Arendal) organiserer et inspirerende kveldsarrangement med matservering, musikk og foredrag. Tema for årets arrangement er bærekraftig bruk av marine ressurser fra blå skog. Under arrangementet vil også flere NBFN- og NIVA-prosjekter presenteres med roll-ups/posters o.l., f.eks. Kelppro, Optimakelp, Blått karbon, Kelpex.

Medvirkende fra NIVA: Sindre Langaas, Hege Gundersen, Helene Frigstad,  Greta Bentzen.

Andre arrangementer med NIVA-deltakelse:

Onsdag 15. august: 09:00–11:00 i Arendal kino: Norwegian solutions in a sea of plastic

Arrangører er Arendalsuka, GRID-Arendal, Avfall Norge, Hold Norge Rent.

Tirsdag 14/8-Fredag 17/8: Utstilling av medieplattformen ResponSEAble i Torvgata7.

En medieplattform med live data fra miljøovervåkninger tilknyttet EU-prosjektet ResponSEAble stilles ut til fri bruk for publikum under Arendalsuka. Sammen med GRID-Arendal - som også er prosjektpartner i ResponSEAble - stilles plattformen ut i Torvgata 7, et kreativt, spennende og fremtidsrettet felleskap i en bygård midt i Arendal sentrum. Her finner du co-works med mange forskjellige nyskapende virksomheter, møterom, butikkafé, fotostudio og visningsrom. Lokalet er også åsted for en rekke arrangementer under Arendalsuka med fokus på bærekraft.

medieplattform
Tilsvarende medieplattform er i bruk på blant annet MS Trollfjord (Foto: NIVA). 
Sist oppdatert 06.08.2018