En revolusjon i enkel prøvetaking

De fleste nyttige oppfinnelser blir til ved at oppfinneren oppdager en teknologisk løsning på et problem. Det var i alle fall slik den passive prøvetakeren "The Patch" ble til.

The patch_1
"The Patch" er en designregistrert passiv prøvetaker, utviklet av NIVA-forskere. Den har en veldig enkel konstruksjon, er knøttliten og kan festes nær sagt hvor som helst.

Størrelsen teller

Prøvetakingsutstyr er ofte ganske klumpete, og må fortøyes eller monteres fast. Dette kan gi forskere hodebry. Christopher Harman er forsker i NIVA, og en av oppfinnerne av "The Patch".

- En stor og klumpete prøvetaker har mange begrensninger. La oss si at vi trenger å ta prøver fra innsiden av et vannrør. Vannet bringer med seg en del materiale, som for eksempel kvister, og klumpete utstyr er enten for stort til å plasseres der i det hele tatt, eller det kan blokkere røret. Det er ikke bra, verken for kvaliteten på prøven eller vannrøret, forklarer han.

Enkel, men avansert

"The Patch" er på størrelse med en smarttelefon, men mye tynnere enn selv Apples siste iPhone. Den har flere lag og består av en magnetisk bunnplate, fulgt av absorbenter og membraner, med en ramme som holder alt på plass.

Materialet den er laget av er svært fleksibelt, noe som gjør at den kan festes i flukt med overflater som ikke er flate. Som for eksempel inne i et rør. "The Patch" kan festes nær sagt hvor som helst, festemetoden tilpasses underlaget. Den kan for eksempel festes magnetisk rett på metall eller som et klistremerke på ikke-magnetiske overflater.

Tukletrygg

patch
"The Patch" has a layered construction with carefully chosen materials.

Det er ikke bare forskere som er nysgjerrige. Når prøvetakingsutstyr settes ut i både natur og i mer urbane miljøer tiltrekker det seg oppmerksomhet. Ikke alle motstår fristelsen av å tukle med det følsomme utstyret.

- Noen ganger opplever vi hærverk. Det kan få store følger for et forskningsprosjekt, fordi utstyret er dyrt og kontinuiteten i prøvetakingen forstyrres. The Patch er lett å skjule for forbipasserende, fordi den er så tynn og liten. Den kan i tillegg festes omtrent hvor som helst, og er såpass rimelig at det ikke er krise om den forsvinner, sier Harman.

Perfeksjonering

"The Patch" ble til i et samarbeid mellom forskere og NIVAs innovasjonsteam. Både NIVAs og oppfinnernes rettigheter er ivaretatt. Oppfinnelsen er designregistrert i Norge, EU og USA. Nå skal materialene den er laget av perfeksjoneres, før den kommer i salg i 2013.

- Akkurat hvilke materialer det er snakk om må vi holde litt tett til brystet. Målet er i alle fall at prøvetakeren skal være ekstremt fleksibel og festesikker. Vi er veldig nær å finne den rette kombinasjonen, sier Harman.

Sist oppdatert 07.12.2017