Til hovedinnhold
English
Nyheter

Ytre Oslofjord: Sensommertokt 2020

Det ble både sol og sjøsyke da NIVAs forskerteam gjennomførte årets siste sommerprøvetakning i Ytre Oslofjord i midten av september. Toktet ble gjennomført uten avvik.
Publisert:

Fagrådet for Ytre Oslofjord og Miljødirektoratet finansierer en omfattende miljøovervåkning av Oslofjorden. Årets siste sommerprøvetakning ble gjennomført ved hjelp av Universitet i Oslos forskningsfartøy «Trygve Braarud». Toktet ble gjennomført 14. til 17. september.

Etter avgang var fra Kambo mandag morgen begynte toktet med Breiangen før NIVAs forskere la kursen inn i Drammensfjorden og deretter til Bolærne og Tønsberg. Vannet i Drammensfjorden var gulbrunt med sikt om lag tre meter. 

Tirsdag morgen fortsatte «Braarud» nedover vestfoldkysten, med besøk i Sandefjordsfjorden og Larviksfjorden før toktet gikk mot Jomfruland og Grenlandsområdet. Det var fortsatt relativt varmt i fjorden med temperaturer rundt 15 grader. Sikten var også ganske god på mange stasjoner. Langs vestfoldkysten var det rundt seks meter sikt og grønt vann. Rundt Grenland var sikten dårligere, med fem meter og tydelig brunt vann, særlig inne i Frierfjorden.

Ribbemanet i håven

Ved planktonprøvetakningen i Larviksfjorden fikk NIVAs forskerteam med en liten ribbemanet. Det var mange av disse i vannet nå, særlig ved Jomfruland. 

Personer på båt som ser ut mot sjøen + nærbilde av glass med innhold
Planktonprøvetakning med håv (til venstre) og ribbemaneten som ble med i håven på stasjon i Larviksfjorden.  

Mye vind – og deretter godvær

Onsdag var det spådd et hurtig værskifte til kraftig nordavind. Toktet startet derfor tidlig fra Verdens Ende i Færder kommune for å rekke stasjonen ved Torbjørnskjær før nordavinden kom dundrende. Det ble mye vind og store bølger og NIVAs forskere lå rett ut mellom prøvetakningene!

Onsdag ettermiddag gikk seilasen mot Hvaler-området. Det var relativt grunne siktdyp og brunt vann i store deler av området, særlig Iddefjorden og Ringdalsfjorden. I mer sentrale deler av Hvaler var sikten imidlertid dypere og vannet grønt. På Leira stasjon var det hele 9,5 meter denne gangen.

Torsdag morgen spilte været igjen på lag og det ble en nydelig avslutning på toktet. Den siste stasjonen i Hvaler (Leira) ble prøvetatt før toktet gikk oppover østfoldkysten. Økokyst-stasjonene Missingene (utenfor Engelsviken) og Bastø ble prøvetatt, samt Krokstadfjorden og Mossesundet. 

Toktet ble avsluttet på Lysaker brygge.

Sist oppdatert