Til hovedinnhold
English
Nyheter

Badevannet i Oslofjorden er nå tre grader kaldere enn i fjor

I 2019 hadde vi en usedvanlig kald mai måned, med medfølgende laber start på oppvarmingen av badevannet i Indre Oslofjord. I månedsskiftet juni/juli var det i år tre grader kaldere badetemperatur enn på samme tid i fjor.
Publisert:

Fjorårsommeren var som de fleste av oss husker: varm. Allerede i slutten av mai bikket temperaturen 18 grader – og temperaturen holdt seg over komforttemperturen på 18 grader gjennom hele sommeren. I år har vi derimot hatt en langt kjøligere forsommer, med mai-badevann som holdt seg nesten konstant på ca. 11 grader i hele måneden.

Ifølge Meteorologisk institutt var lufttemperaturen på landsbasis i mai på 0,3 grader under normalen.

Økende temperaturer i juni, spesielt i slutten av måneden, har imidlertid nå gitt en brukbar badetemperatur i fjorden. I månedsskiftet juni/juli ble det målt 18 grader på NIVAs målestasjon i Bekkelagsbassenget. Dette er tre grader kaldere enn på samme tid i fjor. Gradestokken viser også noe mindre enn snittet de seneste fem årene (se vedlagt under).

– I fjor var det usedvanlig varmt, med temperaturer opp mot 20 grader i starten av juni, ca. seks grader varmere enn i år. Men årets kalde badevann er ikke så uvanlig. I 2015 var det ganske lik oppvarming av badevannet, og da ble det målt over 20 grader både på starten og slutten av sommeren, sier NIVA-forsker og oseanograf André Staalstrøm.

NB! I overvåkningsprogrammet for Indre Oslofjord, som NIVA står for, blir det tatt målinger med en såkalt CTD-sonde. Dette er et instrument som senkes ned i vannmassen helt ned til bunn, og registrerer flere parametere på vei ned, blant annet vannets temperatur.

badetemperaturer Oslo-øyene
I kurvene over er temperaturen i én meters dyp hentet fra CTD-sonden vist for de siste fem årene. Dataene er hentet fra NIVAs målestasjon i Bekkelagsbassenget i Indre Oslofjord, (mellom Oslo-øyene). Den svarte kurven viser årets målinger.

Sist oppdatert