Til hovedinnhold
English
Nyheter

NIVA på Arendalsuka

Startskuddet for årets arendalsuke går 14. august, og NIVA benytter anledningen til å sette fokus på klima og miljø. Våre forskere deltar med flere innlegg og arrangementer i løpet av denne sørlandsuken viet samfunnsspørsmål og politikk.
Publisert:

Her finner du en oversikt over arrangementene.

 

Mjøsa blir varmere – hva så?

Hvor: Café Lindevedske hus

Når: Tirsdag15. august 2017, kl. 20.00-20-30

>> Lenke til programmet

Gillundstranda ved Mjøsa. (Foto: Jarl Eivind Løvik, NIVA)

Norges største innsjø blir stadig varmere. Siden 1970-tallet har vanntemperaturen økt med ca. 1,5 grader celsius, og Mjøsa satte varmerekord i 2014.

>> Les mer: Nye tider skyller inn over Mjøsa

- Det kan være hyggelig for de som bader der, men ikke nødvendigvis for planter og dyr som bor innsjøen, sier seniorforsker ved NIVA Jannicke Moe.

Moe har spesialisert seg på økologiske effekter av miljøpåvirkninger, og tirsdag kveld holder hun et innlegg om konsekvensene en slik temperaturøkning kan ha. Hun påpeker at det store spørsmålet er hvordan klimaendringene vil påvirke økosystemet i innsjøen, og om det kan føre til at de ulike delene kommer i «utakt».

- De 40 år lange tidsseriene fra NIVAs overvåking av vannkvaliteten i Mjøsa kan hjelpe oss å besvare slike spørsmål, sier Moe.

>> Les mer: 2016 rekordvarmt på verdensbasis

Innslaget er en del av et 12-timers klimamaraton som forskningsinstituttet CICERO arrangerer sammen med en rekke partnere fra forskning og næringsliv. Her blir forskjellige klima- og miljørelaterte spørsmål diskutert gjennom en hel dag, og det blir et nytt tema hver halve time. Målet er å bidra til en kunnskapsbasert klimadebatt gjennom Arendalsuka.

Blå skog, jazz og tapas

Hvor: Thon Hotel Arendal, toppetasjen

Når: Tirsdag 15. august 2017 kl. 19.00-23.00

>> Lenke til programmet

(Foto: Janne Kim Gitmark, NIVA)

Jazz og tapas er velkjente begreper. Men hva er egentlig blå skog? Og hvordan i alle dager kan blå skog bidra til blå vekst og grønt skifte samtidig som den hjelper oss med å redusere effekten av klimaendringer?

Dette kan du få greie på om du svinger innom Det norske blå skog nettverket (NBFN) sitt kveldsarrangement, tirsdag. NBFN er et samarbeid mellom NIVA, GRID-Arendal og Havforskningsinstituttet, og nettverket har som mål nettopp å styrke den kollektive norske kunnskapsbasen om blå skog.

>> Les mer: Danner nettverk for blå skog

NIVA-forsker Hege Gundersen er med i styringsgruppa for nettverket. Hun kan avsløre at den blå skogen er vegetasjon med feste i havbunnen, der vekstene befinner seg både under havoverflaten - som tareskog og sjøgressenger - eller over havoverflaten - som mangroveskog og saltenger.

- I Norge har vi blant annet store tareskoger langs den lange kystlinjen vår. Her ligger det et stort økonomisk potensiale, men ikke minst har blå skog stor betydning for å lagre Co2 – et viktig bidrag i kampen mot klimautfordringene vi står overfor, sier Gundersen.

>> Les mer: De nordiske kystområdene avhenger av økosystemene

Til toner fra de kjente jazzmusikerne Rasmus Solem, Espen Larsen og Arild Nyborg får du møte NBFNs fageksperter, partnere og støttespillere og lære mer om det de kaller «en verden av potensiale» skjult under havoverflaten. Kvelden kompletteres med småretter av spansk tapas.

Leder av Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, og generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, har meldt sin ankomst – kommer du?

Plastforurensning i lokal og global sammenheng

Hvor: Café Lindevedske hus

Når: Onsdag 16. august kl. 14.00-16.00

>> Lenke til programmet

plastsoeppel
Plastsøppel på en norsk strand. (Foto: David Pettersen Eidsvoll, NIVA)

 

Makro- og mikroplastforurensning er en av de raskest voksende miljøutfordringene nasjonalt og globalt, og plastsøppel i havet får mye oppmerksomhet både fra presse og politikere. Plast har blitt funnet i sjøfugl, hvaler og delfiner, og det er pågående debatter om plast i kosmetikk, kunstgress, bruk av plastposer og bildekkslitasje.

NIVA har en rekke pågående prosjekter hvor forskere undersøker ulike aspekter ved plastforurensning. På Arendalsuka vil forsker Amy Lusher og forskningsassistent David Pettersen Eidsvoll belyse plastproblematikken både på lokal og global skala i et seminar med tittelen «Plastic pollution: So, what’s the big deal?».

- I seminaret gir vi en oversikt over plastens historie, og vi vil forklare forskjellen på begrepene vi bruker om plastpartiklene vi finner i miljøet, sier Lusher, som har vært en ledende forsker innen mikroplast og marin forurensning de siste årene.

Sammen med sine kollegaer, var Dr. Lusher den første til å påvise mikroplast i overflatevann i Arktis.

- Per nå har nok de fleste fått med seg at mikroplast er et problem, men hva sorterer egentlig under kategorien mikroplast, og hva er forskjellen på dette og makro- og nanoplast?

Svar på dette, samt informasjon om hvor plasten kommer fra, hvordan den spres og hva slags effekter den har på miljøet den havner i, er noe av det NIVA vil by på i dette foredraget.

>> Les mer: NIVA til kamp mot plastsøppel

Plastekspertene er opptatt av at mediedekningen og debatten omkring temaet skal være basert på vitenskap og fakta.

- Dette er jo et tema som er veldig i vinden for tiden, og det får stor oppmerksomhet både fra politisk hold og i media. Men hvor mye av det som skrives om problematikken er grunnet i forskning? Og hvor er kunnskapshullene vi må tette for å kunne håndtere problemet på en best mulig måte? spør Eidsvoll.

Han har siden 2014 arbeidet med plastforsøpling og var med på den første studien som dokumenterte plast i den norske torsken.

>> Les mer: Det er ikke plast alt som glimrer

Med plastsøppel drivende opp i fjæra og spådommer om at det i løpet av noen år vil være mer plast enn fisk i havet, er det naturlig for folk flest å bli bekymret. Derfor vil forskerne i dette seminaret tegne et bilde av hva slags konsekvenser plastens tilstedeværelse i miljøet kan ha for oss mennesker og våre liv.

Avslutningsvis vil NIVA-forskerne ta en titt inn i krystallkulen og forsøke å forespeile hvordan plastproblematikken vil utvikle seg og se ut i fremtiden.

- Utfordringen med plast på avveie i naturen kommer ikke til å forsvinne av seg selv. Vi håper derfor at mange vil sette av noen timer denne onsdagen for å bli litt klokere på et av vår tids største miljøproblemer, sier Lusher og Eidsvoll.

Seminaret er del av et felles program for å sette marin forsøpling og mikroplast på agendaen under Arendalsuka, og det holdes på engelsk. Etter foredraget utfordrer NIVA alle til å bli med på ryddeaksjon i Arendals skjærgård.

Kveldssamling med underholdning

Hvor: Seilskuten Vega

Når: Onsdag 16. august 2017 kl. 19.00-22.00

>> Lenke til programmet

(Foto: SS Vega)

I samarbeid med Hold Norge Rent, Kystlotteriet (Naturvernforbundet), Våre Strender og GRID Arendal, inviterer NIVA til en hyggelig stund på seilskuten Vega.

Her vil det bli servert mat, drikke og musikk som passer til årstiden og vårt maritime lokale.

Arrangementet er åpent for alle, men vi ber alle som ønsker å delta, om å melde seg på innen 10. august.

>> Påmeldingsskjema

Sist oppdatert