Til hovedinnhold
English
Nyheter

Rapport: Lite mikroplast i norsk drikkevann

Det er svært lave nivåer av mikroplast i vannet fra norske vannverk, viser en kartlegging foretatt av bransjeorganisasjonen Norsk Vann. Folkehelseinstituttet konkluderer med at dette ikke utgjør noen helserisiko. Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har utført analysene og det vitenskapelige arbeidet.
Publisert:

Norsk Vann har fått gjennomført en grundig studie av mikroplast i norsk drikkevann. 24 vannverk er undersøkt for forekomst av mikroplast i vannkilden, i behandlet vann og i vann ute på ledningsnettet. Analyser viser at forekomsten av mikroplast i vannprøvene var null eller nær null.

Den endelige rapporten, «Mapping microplastic in Norwegian drinking water», som er utgitt på engelsk av hensyn til internasjonal interesse, ble tidligere i høst tilgjengelig i Vannbokhandelen. Nå er den også tilgjengelig på ResearchGate.

– Kartleggingen viser svært lave nivåer av mikroplast i norsk drikkevann, også hos de vannverkene som potensielt har de mest forurensede drikkevannskildene. Dette er gode nyheter for oss alle, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann i en pressemelding.

Folkehelseinstituttet har foretatt en helsemessig vurdering av resultatene fra kartleggingen.

– Med utgangspunkt i foreliggende kunnskap, utgjør disse lave nivåene av mikroplast i drikkevann ingen helsemessig risiko, sier seniorrådgiver Susanne Hyllestad ved Folkehelseinstituttet.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har utført analysene og det vitenskapelige arbeidet, og studien er gjennomført i samarbeid med Mattilsynet og Miljødirektoratet. Forfattere er Wolfgang Uhl og Mona Eftekhardadkhah fra NIVA, samt Camilla Svendsen (FHI).

Sist oppdatert