Til hovedinnhold
English
Nærbilde av glass med noe som ser ut som bobler
Nyheter

Utforsker fjerning og gjenbruk av fosfor fra vannkilder

I et spennende miljøsamarbeid har NIVA og det polske selskapet APRS gått sammen for å finne metoder for å fjerne fosfor fra innsjøer og elver.

Publisert:

I løpet av det siste året har NIVA og APRS jobbet med et banebrytende prosjekt kalt «Removal of Phosphorus from Surface Water Using Seamless Capsules in the Form of an Iron/Alginate Hydrogelate Biocomposite».

Fosfor kan føre til problemer som skadelig algeoppblomstring og dårlig vannkvalitet. For å løse dette problemet bruker prosjektet innovative alginat-kapsler som absorberer fosfat fra forurenset vann. I motsetning til tradisjonelle metoder er disse kapslene laget av jern (Fe3+) i stedet for kalsium (Ca2+). Dette gjør dem sterkere, mindre tilbøyelige til å svelle og mer porøse – noe som er ideelt for å absorbere forurensende stoffer.

– Kapslene er ikke bare rettet mot fosfor, men fanger også opp tungmetaller som bly, kobber og kadmium, noe som renser vannet ytterligere. Når de har absorbert fosforet, kan kapslene brukes som gjødsel i private hager og frigjøre næringsstoffer over tid når de utsettes for lys, sier Christian Vogelsang, seniorforsker i NIVA.

Det at kapslene også fanger opp tungmetaller, kan imidlertid være en utfordring når de skal gjenbrukes som gjødsel, ettersom tungmetallene også kan slippes ut i miljøet.

Prosjektet ble delfinansiert av den norske finansieringsmekanismen 2014-2021. NIVA bisto først og fremst med å kvalitetssikre arbeidet utført av våre polske partnere.

Interessert i å lære mer om denne innovative tilnærmingen til vannrensing og dens potensielle fordeler for plantevekst? Les mer på APRS' nettsider.

En presentasjon fra NIVA-forsker Christian Vogelsang er tilgjengelig her (fra 8:25).
Sist oppdatert