Til hovedinnhold
English
Nyheter

Klorbehandlingen av Driva er i gang

Nå starter gyrobehandlingen av elva Driva i Møre og Romsdal. Ved hjelp av klor og litt rotenon skal regionen bli kvitt lakseparasitten Gyrodactylus salaris.
Publisert:
Nøkkelforskere
Anders Gjørwad Hagen

Sammen med Veterinærinstituttet og Norsk institutt for naturforskning (NINA), er NIVA nå i gang med å behandle Driva. Det banebrytende prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet. 

Klorbehandlingen av Driva-regionen er ledet av NIVA ved prosjektleder Anders Gjørwad Hagen.

– Vi ser frem til å ta fatt på klorbehandlingen av et helt vassdrag sammen med NINA og Veterinærinstituttet. Summen av vår erfaring og kompetanse gjør at vi har god tro på at vi skal lykkes med å fjerne parasittene uten å skade laksen i elva, sier Gjørwad Hagen, som er forskningsleder i NIVA.

Klor dreper lakseparasitten uten at fisken dør. Fjorårets storskala utprøving av klorbehandling i vassdraget var vellykket, og Gjørwad Hagen mener derfor det er grunn til å forvente at en fullskala behandling vil lykkes. 

Behandlingen vil foregå omtrent to uker i siste halvdel av august, både i år og neste år.

I tillegg til Driva skal Gyrodactylus salaris bekjempes i tre andre infiserte elver i regionen. Litledalselva vil bli klorbehandlet slik som Driva, mens Usma og Batnfjordselva skal behandles med rotenon.

–  Målet er å utrydde lakseparasitten fra Driva-regionen gjennom å kombinere de to behandlingsmåtene i elvene i år og neste år, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, i en pressemelding.  

Her kan du lese mer om prosjektet:

Pressemelding fra Miljødirektoratet: Nå fjernes lakseparasitt med klor for første gang

Se også: TV-reportasje om prosjektet fra NRK Møre og Romsdal

Generell informasjon på nettsidene til Sunndal kommune: Bruk av klor for bekjempelse av Gyrodactylus salaris i Driva og Litldalselva i august 2022

Nyhetssak fra Norges Jeger- og Fiskerforbund: Nå skal gyroen tas i Sunndalen 

Sist oppdatert