Til hovedinnhold
English
Aparat for dyrking av alger
Nyheter

Kan alger løse problemene i Oslofjorden og samtidig bidra til en sirkulær økonomi?

– Ja, tror forskerne og industripartnerne bak ALGECO-prosjektet, som skal eksperimentere med (gjen)bruk av avløpsvannet vårt.

Publisert:

«Algeoppblomstring» i kontrollerte forhold

Næringsstoffer i vannet kan skape algeoppblomstringer som gjør det lite egnet for bading, men påvirker også leveforholdene for fisk og andre arter. Slike problemer har fått mye oppmerksomhet de siste årene, ikke minst i Oslofjorden og Mjøsa.

En viktig årsak til uønskede algeoppblomstringer er næringsstoffer som kommer fra avløpsvannet vårt. Selv om mesteparten av næringsstoffene fjernes fra vannet i kommunale renseanlegg, vil fortsatt noe nitrogen (N) og fosfor (P) følge med ut i fjorden. Dette er stoffer som kunne vært utnyttet til andre formål, men som i stedet forsvinner ut med vannet.

Hva om vi heller kunne bruke alger til å ta opp næringsstoffene før de havner i miljøet?

Det skal forskerne i ALGECO nå prøve å finne ut av. Ved å bruke alger som en del av renseprosessen håper de at enda mer av næringsstoffene i avløpsvannet kan tas opp og samtidig skape ny verdi.

Kan bli til nye produkter

Næringsstoffene algene tar opp fra avløpsvannet kan nemlig i sin tur bli til nye produkter som organisk gjødsel og jordforbedringsmiddel til hagebruk. Slik gjenbruk kan bli et viktig steg på veien mot det grønne skiftet og en sirkulær prosess i avløpsbransjen.

Dersom prosjektet lykkes i å bidra til å utvikle en teknologi som kan skaleres til fullskala, innenfor en sunn økonomisk ramme, vil det gi et viktig bidrag til å nå våre mål

Rune Holmstad, senior prosjektleder i Veas

I løpet av de neste årene skal ALGECO blant annet:

  1. Teste hvilke algearter som egner seg best til avløpsvann
  2. Gjøre forsøk med avløpsvann fra Veas og utvalgte algekulturer
  3. Forske på de ulike mulighetene for å gjenbruke biomassen fra algene
  4. Gjøre forsøk med planter og jord for å sikre at produktene er trygge å bruke
  5. Utforske markedsmulighetene for den nye teknologien og produktene

Cost-effective ALGae technology

ALGECO står for Cost-effective ALGae technology to promote circular ECOnomy development of Norwegian wastewater treatment plants (altså «kostnadseffektiv algeteknologi for utvikling av norske avløsvannanlegg innen sirkulær økonomi»).

Prosjektet består av en gruppe med norske og internasjonale forskere, ledende industriaktører og innovatører. Sammen har de en nullvisjon for avfall, drevet frem av de såkalte tre R-ene (Reduce, Reuse, Regenerate), eller redusere, gjenbruke, fornye på norsk.

Norges største renseanlegg Veas er en av partnerne i ALGECO. De håper prosjektet kan bidra til deres mål om null uønskede utslipp fra anlegget.

Sist oppdatert