Hage for helse – helse for folk og natur i byen
Arrangementet som er en del av forskningsdagene 2024, vil ta for seg hvordan natur og hager av ulike typer kan bidra til økt helse for både mennesker og natur – på ulike måter. Velkommen på seminar og påfølgende hagevandring.
Hager kommer i mange formater; de kan være store eller små, private eller offentlige, på bakken eller på taket. Hager kan brukes til aktivitet og lek, sosialt samvær, rekreasjon, dyrking og terapi. Hvordan kan felleshager og læring sammen bidra til folkehelse, inkludering og sosiale relasjoner? Hvordan håndterer vi best forskjellige innsatsmidler i hager, som vann og landbruksplast. Hvordan bruke overvann som en ressurs? Hvor lang tid tar det før ulike plasttyper brytes ned og hvor blir plast i jord av?
Arrangementet har som mål å stimulere til kunnskapsutveksling, nysgjerrighet og læring om koblinger mellom hage og helse – for mennesker og natur. Formålet er å dele forskning om hvordan klimaendringer, forurensning og naturmangfold påvirker helse, og hvordan vi både kan ta vare på naturen og fremmer god helse. Forskere fra NIVA og NMBU vil presentere kunnskap og funn fra pågående forskning. Oslo kommune vil fortelle om hvordan de jobber med tematikken og tar i bruk forskning på feltet.
Deretter vil det bli mulighet for en guidet befaring i Sogn Hagekoloni hvor vi ser på ulike blågrønne løsninger for vannhåndtering og godt bymiljø.
Arrangementet finner sted i Sogn Hagekoloni, en kolonihage med 204 parseller og åpne grøntområder. Kolonihagen fungerer også som en læringsarena for bærekraftige løsninger i samarbeid med bl.a. NIVA, NMBU og Oslo kommune gjennom Sogn Hagelab (sognhagelab.no).
Velkommen til Sogn Hagekoloni! Arrangementet er gratis, men krever påmelding
Arrangementet er en del av forskningsdagene 2024.
Har du spørsmål om arrangmentet kan du kontakte line.barkved@niva.no
Agenda: Seminar + hagevandring
Klikk på lenke i foredragstittel for å laste ned presentasjonene!
8:30–9:00: Enkel frokostservering
9:00–9:15: Intro til dagen og hagen (Line Barkved, NIVA, og Bente Mogård, Sogn Hagekoloni & Oslo Krets Av Norsk Kolonihageforbund)
9:15–9:30: Natur i byen: bruk og opplevelsesverdi (Katinka Horgen Evensen, NMBU)
9:30–9:50: Helseeffekter av naturbaserte løsninger (Max Nawrath, NIVA)
9:50–10:05: Pause
10:05–10:20: Plast i hagen, plast i magen? (Cecilie Baann, NIVA)
10:20–10:40: Hvordan blå-grønne løsninger bidrar til både håndtering av regnvann og folkehelse (Bent Braskerud, Oslo kommune)
10:50–11:30: Hagebefaring i Sogn Hagekoloni – blågrønne løsninger m.m. (Sogn Hagekoloni, Bent Braskerud (Oslo kommune), Line Barkved (NIVA))