DESTRESS
DESTRESS er et synteseprosjekt som bygger på eksisterende overvåkingsdata fra europeiske elver og bekker. Hovedmålet er å gi veiledning og innsikt for å bedre balansere hensynet til vannkvalitet og -kvantitet mellom behovene for biologisk mangfold og samfunnets interesser.
Om prosjektet
Fullt navn på prosjektet: DEciphering temporal trends and safe operating spaces for river biodiversity within the context of multiple STRESSors (DESTRESS).
Menneskets økende behov for rent ferskvann og klimaendringenes økende konsekvenser legger stadig større press på økosystemer i og omkring elver og bekker verden over. Det biologiske mangfoldet i elver og bekker trues i tillegg av kumulative effekter av flere andre stressfaktorer, som forurensning fra miljøfarlige stoffer. Vi befinner oss i en situasjon der vi i dag ikke er klar over hvordan disse stressfaktorene påvirker endringspunktene for det biologiske mangfoldet. Med andre ord vet vi i dag ikke nøyaktig hvor mye og hvor rent ferskvannet bør være for å unngå ytterligere tap av biologisk mangfold i bekke- og elveøkosystemer.
DESTRESS er et synteseprosjekt basert på eksisterende overvåkingsdata fra europeiske elver og bekker med det overordnede målet å gi veiledning og kunnskap til bedre å balansere behovet vannkvalitet og -kvantitet mellom biologisk mangfold og samfunnets behov. Syntesearbeidet vil bli tilrettelagt gjennom syntesesenteret AquaSync.
Biodiversa+ DESTRESS-prosjektet vil sammen med aktører langs vannforsyningskjeden utvikle et operasjonelt konsept og en handlingsrettet veiledning som vil hjelpe vannforvaltere, industri og beslutningstakere med å estimere disse behovene for vannmengde og -kvalitet.
Langsiktige datasett om biologisk mangfold
For å analysere og identifisere tidstrender i det biologiske mangfoldet i europeiske bekker vil DESTRESS benytte et unikt tidsseriedatasett (1968-2020, gjennomsnittlig 15 års prøvetaking) som omfatter data om bunddyr i bekker og elver for mer enn 2000 lokaliteter i 23 europeiske land.
De tidsmessige trendene for biologisk mangfold vil også bli koblet til målte og simulerte daglige vannføringer for en delmengde av lokalitetene og til simulert eksponering for miljøgifter for å analysere forholdet mellom påvirkning og biologisk respons. I denne sammenhengen vil vi identifisere endringspunkter for biologisk mangfold langs de eksisterende gradientene av vannkvalitet og -kvantitet. Disse sammenhengene mellom påvirkning og biologisk respons vil bli brukt til å definere «safe operating spaces»-konseptet (SOS) for biologisk mangfold i elver i sammenheng med krav til vannkvalitet og -kvantitet, i samarbeid med viktige interessenter.
Med andre ord vil vi kvantifisere hvor mye vi kan påvirke vannkvalitet og -kvantitet før vi opplever tap av biomangfold.
En samskapingsprosess
Gjennom samarbeid med sentrale interessenter vil konseptet (Safe Operating Spaces - SOS) bli brukt på relevante eksempler fra casestudier. Målet er å forstå kravene som stilles til forvaltning, sluttbrukere og lovgivning for å ta i bruk SOS-konseptet.
Som et sluttprodukt av samskapningsprosessen i DESTRESS-prosjektet vil det bli utviklet en handlingsrettet veiledning som legger til rette for kunnskapsbasert (evidensbasert) beslutningstaking om samfunnets anvendelse av ferskvann (fx drikkevann, markvanning og behannling av avløpsvann), slik at man kan balansere behovene for vannmengde og -kvalitet mellom biologisk mangfold og samfunnets behov.