Til hovedinnhold
English
Prosjekter

ETC BE AMR: Antimicrobial resistance in European surface waters

Vi trenger bedre kunnskap om forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR) i overflatevann, særlig nedstrøms for urbane renseanlegg. I dag finnes det imidlertid ingen europeisk oversikt over forekomsten av AMR i overflatevann. Dette prosjektet vil utvikle en grunnleggende metodikk for overvåking av antimikrobiell resistens i overflatevann på europeisk nivå.

Feltutstyr med elv i bakgrunnen

Om prosjektet

Project logo

NIVA leder European Topic Centre for Biodiversity and Ecosystems (ETC BE), et konsortium som består av 24 partnere som samarbeider med Det europeiske miljøbyrået (EEA), og som har som mål å samle, systematisere og vurdere kunnskapsgrunnlaget for europeisk miljøpolitikk.

EEA og landene som er med i European Environment Information and Observation Network (Eionet) arbeider nå med en pilotundersøkelse av forekomsten av AMR i overflatevann. Gjennom ETC BE bidrar NIVA med støtte og rådgivning i dette arbeidet.

Som del av Eionets arbeidsgruppe på antibiotikaresistens har ETC BE AMR-prosjektet først og fremst som mål å skaffe erfaring med hva som kan måles og rapporteres når det gjelder AMR-forekomst i europeisk overflatevann. Hovedmålene er:

  • Å gjennomføre en spørreundersøkelse om den nåværende situasjonen og det nyeste innen overvåking av AMR i europeisk overflatevann
  • Å utvikle en grunnleggende tilnærming og et utkast til metode for en baseline-undersøkelse av AMR i europeisk overflatevann. Dette innebærer blant annet å støtte Eionets AMR-arbeidsgruppe i valg og harmonisering av indikatorparametere, prøvetakingsmetoder, prøveanalyse og rapportering
  • Gjennomføre en pilotundersøkelse av forekomsten av AMR i overflatevann
  • Utarbeide en første dataflyt for AMR-rapportering, som en innledning til utviklingen av en EEA-dataflyt
  • Å beregne hvilken folkehelserisiko AMR i overflatevann utgjør
  • Utarbeide en teknisk rapport eller briefing om AMR i vannmiljøet

Målet er å utvikle den første harmoniserte datainnsamlingen og rapporteringen av AMR-forekomst i overflatevann på europeisk nivå, og dermed bane vei for mer utbredt overvåking i framtida.