New products from cultivated seaweed for blue-green value chains (GP Seaweed)
NIVA evaluerer effekten av industriell taredyrking på marine økosystemer, og vurderer interaksjoner mellom dyrket og naturlig tang og tare.
![Taredyrking](/prosjekter/new-products-from-cultivated-seaweed-for-blue-green-value-chains-gp-seaweed/_/image/99cf54cf-b32e-4ea3-9efe-332e9f74b025:d0a11c8718b94d867bd4f2e3c8c19d18f150b02b/block-860-501/taredyrking_HAN.png.jpg?quality=80)
Om prosjektet
Målet med prosjektet er å utvikle nye, bærekraftige og klimapositive produkter fra tare som kommer til å få fart på industrien og sette kursen videre for at Norge skal være ledende innen tare- og tangoppdrett internasjonalt. Hovedfokuset blir på produkter innen fire markedsområder: matingredienser, dyrefôr, bionedbrytbare plasterstatninger og gjødsel/biokull. Prosjektet er ledet av SINTEF.
NIVA leder delen om klima- og miljøinteraksjoner og skal evaluere effekten av industriell taredyrking på marine økosystemer og vurdere interaksjoner mellom dyrket og naturlig tang og tare. Dette arbeidet omfatter blant annet
- undesøkelse av biologisk mangfold, fremmede og truede arter knyttet til taredyrking
- sykdom hos tare: hvordan patogener kan interagere med miljøet og påvirke produksjonen.
- reduserte klimagassutslipp: kvantifisering av karbonfjerning gjennom naturlige prosesser i havet
- beregne CO2-utslipp knyttet til produksjons- og foredlingstrinnene
- matematisk modellering: netto C-budsjett for hele verdikjeden