Møt NIVA under Forskningsdagene 2019

I år handler Forskningsdagene om miljø. På hvilken måte har miljøet forandret seg de siste årene? Hva gjør forskerne og hva kan vi gjøre? Hvordan kan vi gjøre noe med miljøklemma? Forskningsfestivalen starter onsdag 18. september, og til og med søndag 29. september kan du være med på gratisarrangementer over hele landet. NIVA arrangerer eget seminar 23. september og våre forskere deltar i en lang rekke andre arrangementer.

forskningsdagene_logo_bokmal_RGB

17. september kl. 15.30 i Gamle festsal, UiO, Oslo: Nasjonal åpning av Forskningsdagene 2019

Temaet for årets festival er miljø, og åpningsarrangementet skal handle om dilemmaer som vi alle vil møte, innen klima- og miljøspørsmål i årene fremover.

Medvirkende fra NIVA: Sondre Meland og Merete Grung

18.- 26. september i Gibostad, Harstad, Narvik, Storslett, Skjervøy, Alta og Tromsø: Forskerne kommer! 

«Forskerne kommer!»  er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret og arrangeres i forbindelse med de nasjonale Forskningsdagene. 

Medvirkende fra NIVA: Pernilla Carlsson

19. september kl. 17.30 i Auditorium 2, Holsetgata 31, Hamar: Fra Mjøsaksjonen til mikroplast

Rent vann i Mjøsa er svært viktig for en rekke brukerinteresser, både i innlandsfylkene og nedstrøms innsjøen. Men rent vann er ingen selvfølge! Lurer du på hvordan det står til med Mjøsa, bør du være med når ekspertene fra NIVA gir oss et innblikk i utviklingen av miljøtilstanden fra 1970-tallet og fram til i dag.

Medvirkende fra NIVA: Morten Jartun og Jarl Eivind Løvik

22. september kl. 12.00 i Sogn hagekoloni, Oslo: Blågrønne løsninger, læring og lek

Bli med på forskningsdag i Sogn Hagekoloni og Sogn Hagelab den 22. september med aktiviteter for hele familien. Lær mer om blågrønne og naturbaserte løsninger for overvannshåndtering og et godt bymiljø.

Medvirkende fra NIVA: Line Barkved, Sondre Meland, Ingvild Skumlien Furuseth, Peter Stig Hansen, Sindre Langaas, Isabel Seifert-DähnnHarald B . Borchgrevink.

23. september kl. 19 i Boksen, Kulturhuset, Oslo: Vannforskning & Vin - uformelle foredrag fra forskningsfronten

Fra overvann til ballastvann; tilbring kvelden i Boksen med NIVA - og et glass vin - og få en rekke smakebiter fra vannforskningsfronten.

Medvirkende fra NIVA: Anette Engesmo, Louise Valestrand, Wenting Chen, Isabel Seifert-Dähnn, Amy Lusher, Stephanie Delacroix, Hans Fredrik Veiteberg Braaten, Harald B. Borchgrevink.

24. september kl. 18 i Steinkjer bibliotek: Hvordan håndtere den globale plastforsøplingen i havet?

Er en ensidig mobilisering gjennom kampanjer og ryddeaksjoner av plast i seg selv nok for å få bukt med problemet? Eller kan vi tenke nytt rundt plastproblemet?

Medvirkende fra NIVA: Guri Sogn Andersen

25. september kl. 19 i Grimstad bibliotek: KystoneMILJØ – hva skjer med livet i kystsonen i Agder?

Hvordan påvirker miljøendringer livet i kystsonen i Agder i dag og i fremtiden? 
Hva skjer med torsken og hummeren?  Gir endringene Agder en fordel i utviklingen av blå næringer – eller blir havet bare dødt? Vi spør og ber forskere og andre se inn i den nærmeste fremtiden.

Medvirkende fra NIVA: Hilde C. Trannum

26. september kl. 19.30 i Boksen, Kulturhuset, Oslo: Løsningspils - 9 forskere, 9 løsninger

Hvilke løsninger på ulike samfunnsutfordringer kan forskningen by på? CIENS-forskerne stiller uten begrensninger når de skal kort presenterer 9 innsiktsfulle, originale, og oppsiktsvekkende løsninger på noen av de store miljø- og klimautfordringene vi har i norske byer i dag.

Medvirkende fra NIVA: Sondre Meland

27. september kl. 19  på Storgata camping, Tromsø: Forskernatt!

I de 225 årene som har gått siden Tromsø ble grunnlagt har folk tilpasset seg best mulig et klima i endring. Det er dette det skal handle om når Framsenteret arrangerer Forskernatt på Storgata camping i Tromsø fredag 27. september. Vi skal nemlig presentere et arktisk moteshow!

Medvirkende fra NIVA: Pernilla Carlsson

28. september kl. 11 på Framsenteret, Tromsø: Fritt Fram!

Under de nasjonale Forskningsdagene arrangerer vi åpen dag på Framsenteret, Polaria og M/S Polstjerna.

Medvirkende fra NIVA: Pernilla Carlsson

28. september kl. 13 i Teateret, Kristiansand: Sjødeponier – hva vet vi om konsekvensene?

Lørdagsuniversitetet i Kristiansand: Deponering av gruveavfall i norske fjorder er stadig på dagsorden. Men hvor skadelig er det egentlig for dyrene som lever på havbunnen? Hvor lang tid tar det før økosystemene blir restituert? Er det noe man kan gjøre for å redusere miljøeffektene?

Medvirkende fra NIVA: Hilde C. Trannum

Sist oppdatert 16.09.2019