Havvind
Norge har ambisjoner for havvind. NIVA bidrar med forskning, overvåkning og løsninger som ivaretar natur og miljø, sameksistens og god miljøforvaltning for havvindutbyggingen.
Havvind med hensyn til næringer, natur og miljø
Norge har som mål å tildele arealer med potensial for 30 GW havvind innen 2040. Ifølge regjeringen tilsvarer dette omtrent 75 prosent av dagens kraftkapasitet.
Formålet er å sikre at Norge har nok kraft, når våre klimamål og skape nye arbeidsplasser.
Havvind er arealkrevende, både til havs og i kystsonen. Havvind kan også ha betydelig negativ påvirkning på det marine miljø. Norske myndigheter har derfor vektlagt at den norske havvindsatsingen skal ivareta sameksistens med andre næringer og natur.
Dette kan NIVA bidra med
NIVAs har følgende satsingsområder innenfor bærekraftig havvindutbygging.
- Kartlegging og miljøovervåking
- Påvirkning på naturmangfold og løsninger/tiltak for å begrense negative effekter og bidra til et naturpositivt samfunn
- Sameksistens og flerbruksløsninger, særlig mot akvakultur
- Hav- og kystforvaltning/governance
- Økotoksikologiske spørsmål
NIVA deltar i flere grupper som arbeider med havvindrelaterte spørsmål, bl.a. via Norwegian Offshore Wind, hvor NIVA leder arbeidsgruppen Nature Positive Offshore Wind og ICES (Det internasjonale råd for havforskning).
Hvorfor jobber NIVA med havvind?
Havvind er en viktig del av det grønne skiftet. Samtidig kan utbygging av havvind påvirke livet i havet, økosystemer og kystsamfunn. For å sikre en bærekraftig utvikling trenger vi kunnskap om både natur og samfunn, og vi kan bidra med:
Kunnskap om havmiljø og økosystemer
Vi har sterke fagmiljøer innen marinbiologi, oseanografi og økotoksikologi. Vi kartlegger og overvåker naturverdier, modellering av havstrømmer og bruker digitale tvillinger for å forstå konsekvensene av utbygging.
Naturrestaurering og naturbaserte løsninger
I over 40 år har vi jobbet med naturrestaurering, kunstige rev og naturinkluderende design. Dette gir viktig kunnskap for å begrense inngrep og gjenopprette natur etter utbygging.
Miljøgifter og plastforurensning
Vi forsker på mikroplast, PFAS og andre miljøgifter. Dette er relevant både i byggefasen og under drift av havvindanlegg.
Samfunnsfaglig kunnskap og forvaltning
I tillegg til naturvitenskap har vi kompetanse innen miljørett, arealplanlegging, virkemiddelbruk og økosystemregnskap. Vi jobber også med medvirkning og interessentanalyse, som er avgjørende i planprosesser.
Bærekraftig havvind krever tverrfaglig kunnskap
En vellykket satsing på havvind krever mer enn teknologi. Det krever innsikt i hvordan natur og samfunn henger sammen. Derfor er NIVA en sentral aktør i utviklingen av kunnskapsgrunnlaget for bærekraftig havvind i Norge.
Ønsker du å vite mer om hva vi kan bidra med? Ta kontakt med oss.