Forurensning
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (29)
Ailbhe Lisette Macken
Amy Lusher
Anders Ruus
Nyhetsartikler (6)
Oslo-gate ble levende laboratorium for å undersøke miljøgifter fra bilvei
Hva skjer med forurensning som skylles av byens veier og fortau når det regner? Midt i Oslo er det bygget et regnbed som avslører både hvilke miljøgifter som følger med vannet, og hvor godt naturbaserte renseløsninger faktisk virker.
Ny nettbasert veileder for sigevannshåndtering
Selv om vi sorterer søpla og gjenvinner materialer, havner fortsatt altfor mye avfall på deponier. Mange deponier er fra tiden før vi begynte å sortere og gjenvinne avfallet vårt. Både gamle og nye deponier produserer sigevann som er forurenset.
Ønsker global bildekkdatabase for å redusere forurensing
Mangelfull data skaper usikkerhet om hvor mye bildekkpartikler som havner i miljøet. Nå oppfordrer forskere industri og myndigheter til å innføre et system som skal gjøre det lettere å peke på årsak – og slik redusere utslippene.
Forurenset nedbør og smeltevann skader Oslofjorden
KRONIKK: På veien mot en fremtid med renere overvann, er det spesielt tre ting som er viktig: redusere forurensningskildene, håndtere forurenset snø og overvann før det havner i elvene og fjorden, og mer kunnskap om overvannets kjemiske sammensetning.
Europas hav står overfor en usikker framtid
Opprydding i forurenset sjøbunn: Virker statens pengebruk etter hensikten?
Prosjekter (11)
BEDREVANN
I BEDREVANN-prosjektet skal vi studere virkningen av cyanotoksin-forurenset vanningsvann i landbruket og risikoen for matprodusenter og sluttbrukere med Akersvannet i Vestfold som pilotområde. Akersvannet er en svært næringsrik innsjø med årlige oppblomstringer av toksinproduserende cyanobakterier. Vann fra innsjøen brukes til vanning av omkringliggende jordbruksområder hvor det i stor grad dyrkes grønnsaker, og dette kan utgjøre en risiko for trygg matproduksjon.
CrossGov
NIVA leder dette omfattende EU-prosjektet som skal undersøke samspillet mellom alle europeiske regelverk som påvirker miljøet i havet og kysten.
ENCORE - ENvironmental CO-exposure and Risk Estimation (Cefic-LRI ECO66)
ENCORE ledes av ARCHE Consulting ved Karel Viaene. Målet med ENCORE er å utvikle et sannsynlighetsbasert modelleringsrammeverk for estimering av miljørisiko for kjemikalieblandinger i Europeiske nedbørfelt.
Forskningsseksjoner (3)
Miljøgifter
NIVA har et bredt sammensatt forskermiljø som utvikler ny kunnskap om forurensning.
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.
Urbane miljøer og infrastruktur
Seksjonen forsker på tema som bidrar til å utvikle byer og tettsteder, og infrastruktur i en bærekraftig retning og som påvirker omgivelsene minst mulig. Vi studerer problemene, prosessene, og løsningene for håndtering av drikkevann, avløpsvann og overvann i urbane områder og i et endret klima.