Til hovedinnhold
English
Prosjekter

Sogn Hagelab

En inspirasjonshage og eksperimentell læringslab for blågrønne løsninger og naturbaserte løsninger for overvannshåndtering og godt bymiljø. Prosjektet kombinerer forskning, lokal kunnskap og handling og eksperimentering for å finne bærekraftige løsninger på utfordringer knyttet til klimaendringer, overvann og fortetting i byer. 

Regnbed med ulike høye planter og rosa blomster langs et gjerde

Om prosjektet

I Sogn Hagekoloni i Oslo utforsker og demonstrerer vi i Sogn Hagelab hvordan blågrønne og naturbaserte tiltak kan bidra til å håndtere overvann og samtidig skape gode, grønne uterom. Gjennom samarbeid mellom hagekolonister, forskere, studenter og kommunen utvikles, testes og demonstreres ulike urbane blågrønne løsninger i praksis. 

Sogn Hagelab fungerer som en dynamisk felles utviklings- og læringsarena og er knyttet til ulike forsknings- og formidlingsprosjekter. Her kombineres forskning og lokal kunnskap for å finne ut hva som fungerer, både teknisk og sosialt, i både felles og private hageområder av løsninger som kan bidra til mer robuste bymiljøer i møte med klimaendringer, urbanisering og tap av naturmangfold.

Prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Sogn Hagekoloni, Oslo kommune, med finansiering bl.a. fra Sparebankstiftelsen DNB. 

Mål 

  • Utforske, eksperimentere og demonstrere i praksis blågrønne løsninger for overvannshåndtering i by 

  • Skape en arena for samskaping, læring og formidling 

  • Fremme samarbeid mellom forskning, innbyggere, lokalsamfunn og forvaltning 

  • Tilrettelegge for datagrunnlag og praksisarena for studenter og forskere 

  • Bidra til kunnskapsutvikling innen urban vannforvaltning og om hva som skal til for at folk ønsker å ta i bruk blågrønne løsninger på egne tomter og nærmiljø 

Blågrønne løsninger i Sogn Hagelab 

Siden oppstarten er det etablert flere ulike blågrønne løsninger i Sogn Hagekoloni, blant annet: 

  • Regnbed og miniregnbed 

  • Lommevåtmark og vadi 

  • Grønne tak 

  • Vanntønner 

De ulike tiltakene er valgt basert på lokale analyser og behov og for å undersøke hvordan ulike former blågrønne løsninger for overvannshåndtering fungerer i praksis i et urbant hagemiljø. Løsningene brukes aktivt i forskning, undervisning og formidlingsaktiviteter. 

Sogn Hagelab er en dynamisk læringsarena, så det har siden etablering og oppstart også vært justeringer, endringer og avvikling av noen av tiltakene. Målet er ikke bare å teste og demonstrere løsninger, men også å forstå hva som fungerer i praksis og hva som skal til for at folk ønsker å ta dem i bruk. 

Tverrfaglig tilnærming og overføringsverdi 

Det benyttes eksperimentelt design, sanntidsmålinger og observasjon for å dokumentere effekter og erfaringer. Lokal kunnskap og erfaring får forme utviklingen og nye ideer kan prøves ut i liten skala før de eventuelt tas videre. Sogn Hagelab har gitt mulighet til å prøve ut hvordan blågrønne tiltak f.eks. kan kombineres med estetikk, dyrking og trivsel. 

Prosjektet bygger på initiativ som ble startet av ildsjeler i Sogn hagekoloni om å benytte overvann i hagen på en bærekraftig måte. Etter dialog med kommunen og forskningsmiljøer ble prosjektet formalisert i 2017, og har siden utviklet seg til arenaen Sogn Hagelab hvor flere fagområder kombineres og ulike aktører jobber sammen. 

Prosjektet kombinerer: 

  • Etablering av og oppfølging av blågrønne og naturbaserte løsninger i kolonihagen 

  • Samarbeid og samskaping mellom hagekolonister, forskning og forvaltning 

  • Bruk av sensorer og datainnsamling for målinger og dokumentasjon 

  • Studentoppgaver og praksisprosjekter i samarbeid med universiteter 

Hagelaben har vært arena for masteroppgaver og praksisprosjekter fra blant annet NMBU, Universitetet i Oslo, Høgskulen på Vestlandet og Wageningen universitet. Studenter har gjennomført aktiviteter knyttet til ulike aspekter ved klimatilpasning, blågrønn infrastruktur og naturbaserte løsninger i by, og har bidratt i datainnsamling, analyser og utvikling av tiltakene. 

Prosjektet bidrar med erfaringer som former forskningen og innsikter som kan bidra til å gjøre blågrønne løsninger mer relevante og tilgjengelige. Erfaringene har overføringsverdi til mange typer urbane grøntområder, som fellesarealer i borettslag og sameier, private hager, kolonihager og fellesparker, der det er behov for både klimatilpasning og gode uterom. 

Erfaringene fra Sogn Hagelab har også blitt lagt merke til utenfor Norge. I 2022 publiserte den internasjonale organisasjonen Fédération Internationale des Jardins Familiaux en artikkel om prosjektet i sitt tidsskrift Hyphen (nr. 76). Artikkelen beskriver hvordan hagen fungerer som en arena for eksperimentering og læring innen urban overvannshåndtering, og kan leses her: Hyphen 76/2022, side 5 

Tegning av boligblokk med trær og grøntområder der vann kan håndteres
Naturbaserte og blågrønne løsninger for klimatilpasning skal etter nasjonale føringer tas i bruk i by der det er egnet blant annet for håndtering av økte mengder nedbør.

Sogn Hagelab er et samarbeid med NIVA,  Sogn Hagekoloni og Oslo kommune v/Vann- og avløpsetaten som hovedsamarbeidspartnere.

Logoene til Sogn hagelab, NIVA, Sogn hagekoloni og Oslo kommune

Besøksadresse Sogn Hagelab: Sogn Hagekoloni, Kolonihagestien 108 0856 Oslo. Portene er åpne ca. 09-21 i sesongen (april–oktober). 

Instagram: @sognhagelab