Sogn Hagelab
En inspirasjonshage og eksperimentell læringslab for blågrønne løsninger og naturbaserte løsninger for overvannshåndtering og godt bymiljø. Prosjektet kombinerer forskning, lokal kunnskap og handling og eksperimentering for å finne bærekraftige løsninger på utfordringer knyttet til klimaendringer, overvann og fortetting i byer.


Om prosjektet
I Sogn Hagekoloni i Oslo utforsker og demonstrerer vi i Sogn Hagelab hvordan blågrønne og naturbaserte tiltak kan bidra til å håndtere overvann og samtidig skape gode, grønne uterom. Gjennom samarbeid mellom hagekolonister, forskere, studenter og kommunen utvikles, testes og demonstreres ulike urbane blågrønne løsninger i praksis.
Sogn Hagelab fungerer som en dynamisk felles utviklings- og læringsarena og er knyttet til ulike forsknings- og formidlingsprosjekter. Her kombineres forskning og lokal kunnskap for å finne ut hva som fungerer, både teknisk og sosialt, i både felles og private hageområder av løsninger som kan bidra til mer robuste bymiljøer i møte med klimaendringer, urbanisering og tap av naturmangfold.
Prosjektet er et samarbeid mellom NIVA, Sogn Hagekoloni, Oslo kommune, med finansiering bl.a. fra Sparebankstiftelsen DNB.
Mål
-
Utforske, eksperimentere og demonstrere i praksis blågrønne løsninger for overvannshåndtering i by
-
Skape en arena for samskaping, læring og formidling
-
Fremme samarbeid mellom forskning, innbyggere, lokalsamfunn og forvaltning
-
Tilrettelegge for datagrunnlag og praksisarena for studenter og forskere
-
Bidra til kunnskapsutvikling innen urban vannforvaltning og om hva som skal til for at folk ønsker å ta i bruk blågrønne løsninger på egne tomter og nærmiljø
Blågrønne løsninger i Sogn Hagelab
Siden oppstarten er det etablert flere ulike blågrønne løsninger i Sogn Hagekoloni, blant annet:
-
Regnbed og miniregnbed
-
Lommevåtmark og vadi
-
Grønne tak
-
Vanntønner
De ulike tiltakene er valgt basert på lokale analyser og behov og for å undersøke hvordan ulike former blågrønne løsninger for overvannshåndtering fungerer i praksis i et urbant hagemiljø. Løsningene brukes aktivt i forskning, undervisning og formidlingsaktiviteter.
Sogn Hagelab er en dynamisk læringsarena, så det har siden etablering og oppstart også vært justeringer, endringer og avvikling av noen av tiltakene. Målet er ikke bare å teste og demonstrere løsninger, men også å forstå hva som fungerer i praksis og hva som skal til for at folk ønsker å ta dem i bruk.
Tverrfaglig tilnærming og overføringsverdi
Det benyttes eksperimentelt design, sanntidsmålinger og observasjon for å dokumentere effekter og erfaringer. Lokal kunnskap og erfaring får forme utviklingen og nye ideer kan prøves ut i liten skala før de eventuelt tas videre. Sogn Hagelab har gitt mulighet til å prøve ut hvordan blågrønne tiltak f.eks. kan kombineres med estetikk, dyrking og trivsel.
Prosjektet bygger på initiativ som ble startet av ildsjeler i Sogn hagekoloni om å benytte overvann i hagen på en bærekraftig måte. Etter dialog med kommunen og forskningsmiljøer ble prosjektet formalisert i 2017, og har siden utviklet seg til arenaen Sogn Hagelab hvor flere fagområder kombineres og ulike aktører jobber sammen.
Prosjektet kombinerer:
-
Etablering av og oppfølging av blågrønne og naturbaserte løsninger i kolonihagen
-
Samarbeid og samskaping mellom hagekolonister, forskning og forvaltning
-
Bruk av sensorer og datainnsamling for målinger og dokumentasjon
-
Studentoppgaver og praksisprosjekter i samarbeid med universiteter
Hagelaben har vært arena for masteroppgaver og praksisprosjekter fra blant annet NMBU, Universitetet i Oslo, Høgskulen på Vestlandet og Wageningen universitet. Studenter har gjennomført aktiviteter knyttet til ulike aspekter ved klimatilpasning, blågrønn infrastruktur og naturbaserte løsninger i by, og har bidratt i datainnsamling, analyser og utvikling av tiltakene.
Prosjektet bidrar med erfaringer som former forskningen og innsikter som kan bidra til å gjøre blågrønne løsninger mer relevante og tilgjengelige. Erfaringene har overføringsverdi til mange typer urbane grøntområder, som fellesarealer i borettslag og sameier, private hager, kolonihager og fellesparker, der det er behov for både klimatilpasning og gode uterom.
Erfaringene fra Sogn Hagelab har også blitt lagt merke til utenfor Norge. I 2022 publiserte den internasjonale organisasjonen Fédération Internationale des Jardins Familiaux en artikkel om prosjektet i sitt tidsskrift Hyphen (nr. 76). Artikkelen beskriver hvordan hagen fungerer som en arena for eksperimentering og læring innen urban overvannshåndtering, og kan leses her: Hyphen 76/2022, side 5

Sogn Hagelab er et samarbeid med NIVA, Sogn Hagekoloni og Oslo kommune v/Vann- og avløpsetaten som hovedsamarbeidspartnere.

Besøksadresse Sogn Hagelab: Sogn Hagekoloni, Kolonihagestien 108 0856 Oslo. Portene er åpne ca. 09-21 i sesongen (april–oktober).
Instagram: @sognhagelab