Til hovedinnhold
English
Beholder med grønn væske

Mikroalger

Mikroalger er så små at de enkeltvis bare kan sees i mikroskop. Men mikroalger kan brukes til usedvanlig mye, og fortjener derfor langt mer oppmerksomhet enn de får i dag.

Det grønne skiftet handler om å øke verdiskapningen samtidig som vi reduserer vår samlede belastning på miljøet og kutter klimautslippene. Og her har mikroalgene ikke bare ett, men tre ess i ermet.

  • Mikroalger absorberer CO2. De «spiser» altså CO2 mens de vokser. De trenger også nitrogen og fosfor, to næringsstoffer som er med å forstyrre systemene i våre fjorder og innsjøer. Alger kan med andre ord hjelpe oss å rense avløpsvann.
  • Dyrking av mikroalger kan skje nærmest hvor som helst. Her finnes ingen krav til dyrkbar mark, eller attraktiv beliggenhet langs kysten eller i sentrale strøk. Det krever heller ikke mye plass.
  • Mikroalger er et godt råstoff for mat og dyrefôr. De kan bli trygge, alternative kilder til proteiner og essensielle næringsstoffer som omega-3-fettsyrer.

Finnes det andre superråstoff som kan vise til en grønn mulighetspakke som dette? Nei, det tror vi faktisk ikke at det gjør.   

Se relaterte publikasjoner til: Mikroalger