Kystøkosystemer
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra NIVA (15)
Aase Jeanette Kvanneid
Ailbhe Lisette Macken
Andrew Luke King
Artikler (6)
Restaurering forvandlet kråkebolleørken til rik oase
I Porsangerfjorden i Finnmark har storskala fjerning av kråkeboller fått tareskogen tilbake i det som var et marint ørkenlandskap. Snart ti år etter at kråkebollene ble fjernet kan prosjektet rapportere om fortsatt millioner av tareplanter og hjem for milliarder av smådyr.
70 forskere skal forske fra fjell til fjord
Blå skog - verdifull natur som bidrar til matsikkerhet og hjelper mot klima- og fattigdom
Norad og Norsk nettverk for blå skog (NBFN) arrangerer fagseminaret «Blå skog og fattigdom – den blå skogens rolle i internasjonal utvikling: Fra matsikkerhet til klimaendringer».
Sider (1)
Biologiske analyser av marin flora og fauna
Prosjekter (12)
BLUE CONNECT
BLUE CONNECT er et Horisont Europa (EU) finansiert prosjekt hvor målsetningen er å styrke de marine økosystemenes motstandskraft, samt fremme en bærekraftig forvaltning av Europas kyst- og havområder gjennom samarbeid og involvering av myndigheter, lokale forvaltere og interessegrupper i lokalsamfunnet.
C-BLUES
C-BLUES er et Horisont Europa-initiativ som skal fremme kunnskap, forståelse, politikkgjennomføring og forvaltning av blått karbon-økosystemer gjennom samarbeid mellom EU og Kina.
CLEAN
Prosjektet CLEAN tar for seg den samlede effekten og risikoen forbundet med flere stressfaktorer i økosystemene i nordområdene.
COASTFRAG
COASTFRAG vil studere hvordan habitatfragmentering, temperatur, vannkvalitet, bølgeeksponering og predasjon påvirker tang- og taresamfunn i tidevannssonen over hele Europa. Prosjektet vil skape modeller og anslag inn i en fremtid i endring, og vil øke vår kunnskap for å bedre beskytte disse essensielle økosystemene.
Fagutredning for virkninger av havvind på bunnsamfunn og naturtyper
Prosjektet skal utvikle kunnskap om potensialet for økologiske effekter av havvind på bunnhabitater i 17 områder identifisert av NVE.
Fra fjell til fjord (C2C)
Hvordan påvirkes økosystemene i nord av klimaendringene, og hvordan påvirker ulike økosystemer hverandre?
Mat og kystlandskapet: kulturarv i økosystem langs kysten (FOODCOAST)
I FOODCOAST-prosjektet undersøker vi matens kulturarvsdimensjoner og forholdet mellom matprodusenter, ressursutnyttelse og økosystemer.
OBAMA-NEXT
Dette Horizon EU-prosjektet vil identifisere og utvikle innovative verktøy for overvåking og kartlegging av marine organismer, fra mikrober til pattedyr og kystvegetasjon, på tvers av ulike habitattyper i europeiske kyst- og havområder. OBAMA-NEXT vil støtte bærekraftige strategier og retningslinjer for bevaring av havet. Vi undersøker både eksisterende og ny teknologi, inkludert satellitter, droner, ROV, drop-video, akustikk, eDNA og Citizen Science.
OOMYCOAST
Det overordnede målet med OOMYCOAST er å identifisere og karakterisere mangfoldet av oomyceter knyttet til tre økologisk viktige arter av tang og tare i tidevannsbeltet og øvre sublittorale tidevannsbeltet langs norskekysten: blæretang (Fucus vesiculosus), sagtang (Fucus serratus) og grisetang (Ascophyllum nodosum).
Overvåking av Indre Oslofjord
Overvåkingsprogrammet for Indre Oslofjord har gjennomført undersøkelser av marinbiologi og hydrografi/hydrokjemi hvert år siden 1970-årene.
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord
Overvåkning av miljøtilstanden i Ytre Oslofjord skal fremskaffe informasjon om fjordens miljøtilstand og tilførslene til den fra landområdene og elvene rundt fjorden.
Økosystemovervåking i kystvann (ØKOKYST)
Det nasjonale overvåkingsprogrammet «Økosystemovervåking i Kystvann – ØKOKYST» i regi av Miljødirektoratet består av flere delprogram som er inndelt etter økoregioner. Programmet er en del av den nasjonale basisovervåkningen av miljøtilstanden i kystvann og har til hensikt å overvåke og kartlegge miljøtilstanden i utvalgte områder langs norskekysten.
Forskningsseksjoner (1)
Marinbiologi
Seksjonen bidrar til å øke forståelsen av hvordan marine økosystemer blir påvirket av menneskelig aktivitet og hvordan de bør forvaltes. Vi har oppdrag for og samarbeider med forvaltningen om utvikling av kartleggings- og overvåkingsmetoder og verktøy for klassifisering av miljøtilstand i kystområdene.