Vannkvalitet
RELATERTE TEMA
Relatert innhold
Involverte fra Niva (26)
Andreas Ballot
Birger Skjelbred
Camilla H C Hagman
Artikler (10)
Seks kritiske tiltak for å redde Oslofjorden
Oslofjorden står overfor store miljøutfordringer, men håpet er ikke ute. Dette ble understreket på NIVAs arrangement under Arendalsuka 2024.
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter «Hans»
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere, men ikke kritisk høye, ett år etter ekstremværet «Hans».
Vansjø på rett vei
Øst for Moss, rett nord for Rygge flystasjon, ligger en perle av en innsjø kjent for båtliv, fiske, bading og padling, samt for fantastiske forhold for turskøyting om vinteren. Dette er idylliske Vansjø! Men under overflaten har det ikke alltid vært like idyllisk…
Hvordan skog hogges påvirker miljøet
Mer lukket hogst, hvor flere trær får stå igjen, kan ha både positive og negative effekter på miljøet i skog og vann, viser en ny rapport.
Mjøsa klarer seg bra etter Hans – enn så lenge
Storflommen høsten 2023 førte urenset kloakk og avrenning fra landbruk og bebyggelse rett ut i Norges største innsjø. Noen måneder senere var tilstanden nesten som før igjen. Men vil det vare?
Vannforskernes badetips
Skal du bade i sommer? NIVAs ekspertpanel forteller deg det du bør vite før du kaster deg uti innsjøer, fjorder eller hav.
God økologisk tilstand i Mjøsa i 2021
Mjøsa risikerer økt algevekst
Vannet i norske innsjøer er blitt brunere, men likevel bedre
Skogkalking bidrar til god vannkvalitet 25 år etter tiltaket
Sider (3)
Aquamonitor
Vanndirektivet og vannforskriften
Vannkvalitetslaboratoriene
Prosjekter (8)
Elveovervåkingsprogrammet
Elveovervåkingsprogrammet har som formål å beregne tilførsler av næringsstoffer og miljøgifter til norske havområder gjennom overvåking av elver og modellering av tilførsler fra områder uten overvåking.
Fra fjell til fjord (C2C)
Hvordan påvirkes økosystemene i nord av klimaendringene, og hvordan påvirker ulike økosystemer hverandre?
ICP Waters
Programmet samler overvåkningsdata fra cirka 20 land i Europa og Nord-Amerika for å overvåke og undersøke i hvilken grad luftforurensning påvirker innsjøer og elver, særlig med hensyn til forsuring, tungmetaller og miljøgifter.
MULTISOURCE
MULTISOURCE er et EU-finansiert prosjekt som skal legge til rette for systematisk, byomfattende planlegging av naturbaserte løsninger for urban vannbehandling, lagring og gjenbruk. Med syv tekniske piloter over hele Europa og USA, vil et bredt spekter av urbane vann bli behandlet gjennom hele prosjektet, mens beslutningsstøtteverktøy vil bli co-designet sammen med lokale, nasjonale og internasjonale interessenter. NIVA og Oslo kommune vil sammen med 18 andre partnere jobbe med rensing og gjenbruk av urbant overvann med bruk av naturbaserte renseløsninger. Den norske piloten behandler avrenning fra Tåsenveien.
OPTAIN
Et EU-prosjekt som jobber med tiltak for å holde tilbake og gjenbruke vann og næringsstoffer i små landbruksområder på tvers av Europa.
Overvåking i Vansjø-Hobølvassdraget
Sammen med NIBIO gjennomfører vi tiltaksorientert overvåking i elver og innsjøer i vannomårde Morsa (Vansjø-Hobølvassdraget).
Restaurering og bærekraftig forvaltning av grunne innsjøer i Østersjøområdet: rammeverk og pilotstudier
Prosjektet er et bilateralt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner i de tre baltiske landene og Norsk institutt for vannforskning om restaurering av innsjøer.
ØKOSTOR
Økosystemovervåking i store sjøer (ØKOSTOR): Programmet består av basisovervåking av store og betydelige vannforekomster og grensevassdrag.
Forskningsseksjoner (2)
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.
Oseanografi
Seksjonen bruker metoder for observasjon, eksperimentering og modellering for å fremme vår forståelse av fysiske, kjemiske, biologiske og biogeokjemiske prosesser og tjenester i det marine miljøet.