Innsjøer
Relatert innhold
Involverte fra Niva (14)
Andreas Ballot
Birger Skjelbred
Camilla H C Hagman
Cathrine Brecke Gundersen
François Clayer
Gilberto Binda
Jonas Persson
Kari Austnes
Kirstine Thiemer
Leah Amber Jackson-Blake
Magnus Dahler Norling
Marc Anglès d'Auriac
Morten Jartun
Trine Bekkby
Artikler (9)
Mjøsa klarer seg fortsatt bra etter "Hans"
Konsentrasjonene av fosfor i Mjøsa er høyere - men ikke kritisk høye - ett år etter ekstremværet "Hans".
Vansjø på rett vei
Øst for Moss, rett nord for Rygge flystasjon, ligger en perle av en innsjø kjent for båtliv, fiske, bading og padling, samt for fantastiske forhold for turskøyting om vinteren. Dette er idylliske Vansjø! Men under overflaten har det ikke alltid vært like idyllisk…
Mjøsa klarer seg bra etter Hans – enn så lenge
Storflommen høsten 2023 førte urenset kloakk og avrenning fra landbruk og bebyggelse rett ut i Norges største innsjø. Noen måneder senere var tilstanden nesten som før igjen. Men vil det vare?
Brunere vann bremser oppblomstring av skadelige cyanobakterier i innsjøer
Vi har lenge visst at oppblomstringer av giftige cyanobakterier i innsjøer øker med tilførsel av næringsstoffer fra landbruk og kloakkutslipp. Men at slike oppblomstringer bremses av brunt vann, er et nytt og overraskende funn.
Dramatiske spor av Hans i vannmiljøer på Østlandet
Vannkvaliteten i både Oslofjorden og en rekke av våre store innsjøer er påvirket av flommen etter ekstremværet Hans. Vi ser algeoppblomstringer både i ferskvann og saltvann, og Oslofjorden er blitt kaldere og mer grumsete.
Vannforskernes badetips
Skal du bade i sommer? NIVAs ekspertpanel forteller deg det du bør vite før du kaster deg uti innsjøer, fjorder eller hav.
God økologisk tilstand i Mjøsa i 2021
Forsuret eller bare sur?
Vannet i norske innsjøer er blitt brunere, men likevel bedre
Prosjekter (10)
BEDREVANN
I BEDREVANN-prosjektet skal vi studere virkningen av cyanotoksin-forurenset vanningsvann i landbruket og risikoen for matprodusenter og sluttbrukere med Akersvannet i Vestfold som pilotområde. Akersvannet er en svært næringsrik innsjø med årlige oppblomstringer av toksinproduserende cyanobakterier. Vann fra innsjøen brukes til vanning av omkringliggende jordbruksområder hvor det i stor grad dyrkes grønnsaker, og dette kan utgjøre en risiko for trygg matproduksjon.
Fremtidige nivåer av nitrosaminer og nitraminer i drikkevann nær CO2-fangstanlegg (FuNitr)
FuNitr vil bidra med ny kunnskap og nye verktøy for å sikre en trygg implementering av CO2-fangst teknologi, og vil dermed støtte det nasjonale Langskip prosjektet for CO2 fangst og lagring.
ICP Waters
Programmet samler overvåkningsdata fra cirka 20 land i Europa og Nord-Amerika for å overvåke og undersøke i hvilken grad luftforurensning påvirker innsjøer og elver, særlig med hensyn til forsuring, tungmetaller og miljøgifter.
MadMacs
MadMacs-prosjektet har som mål å finne årsakene til masseutvikling av vannplanter, og å studere de direkte og indirekte konsekvensene av fjerning av dem på økosystemfunksjoner og -tjenester.
Nasjonal innsjøundersøkelse 2019
I denne nasjonale innsjøundersøkelsen er forsuring og eutrofiering undersøkt i 1000 innsjøer. Undersøkelsen bidrar å skaffe data til oppdatering av tålegrenser for forsuring, vannkjemidata til tilstandsklassifisering av innsjøene og data til modellering av vannkjemi i innsjøer som ikke overvåkes.
Overvåking av miljøgifter i ferskvann (MILFERSK)
Programmet skal gi informasjon om forekomst og nivå av vannforskriftens prioriterte stoffer og vannregionspesifikke stoffer i ferskvannsfisk.
Overvåking i Vansjø-Hobølvassdraget
Sammen med NIBIO gjennomfører vi tiltaksorientert overvåking i elver og innsjøer i vannomårde Morsa (Vansjø-Hobølvassdraget).
Restaurering og bærekraftig forvaltning av grunne innsjøer i Østersjøområdet: rammeverk og pilotstudier
Prosjektet er et bilateralt samarbeid mellom forskningsinstitusjoner i de tre baltiske landene og Norsk institutt for vannforskning om restaurering av innsjøer.
ØKOFERSK
Hensikten med overvåkningsprogrammet er å skaffe referansedata fra upåvirka vannforekomster som påvirkninger kan vurderes opp mot, følge med på langsiktige endringer i naturlige forhold og storskala menneskelig påvirkning og å overvåke forsuringsvirkninger i ferskvann i Norge som følge av atmosfæriske tilførsler av langtransporterte luftforurensinger.
ØKOSTOR
Økosystemovervåking i store sjøer (ØKOSTOR): Programmet består av basisovervåking av store og betydelige vannforekomster og grensevassdrag.
Forskningsseksjoner (1)
Nedbørfeltprosesser
Seksjon for nedbørfeltprosesser jobber med å forstå hvordan ulike forurensninger spres i miljøet og hvordan de påvirker vannkvaliteten i elver, innsjøer og fjorder. Våre studier legger grunnlaget for og støtter politiske retningslinjer og utbedringer for å redusere uønskede miljøpåvirkninger.